Wat is kwetsbaarheid, en waarom is het zo lastig om dit te laten zien aan anderen? Is kwetsbaarheid geen vertrouwen hebben in jezelf? Of misschien wel onzekerheid in wat je doet, en de manier waarop je het doet? Is kwetsbaarheid niet anders voor iedereen?

En wie bepaalt dan dat je iets niet goed of anders doet dan ‘de standaard?’

Bepalen mensen met de grootste monden ‘de standaard’ en hebben zij geen gevoel van kwetsbaarheid? Of proberen ze dat juist te overschreeuwen?

Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze respect en waardering hebben voor alle mensen die in moeilijke tijden toch positief en krachtig blijven. Mag je dan geen verdriet hebben in moeilijke tijden? Als je verdriet ‘wegstopt’ als een strandbal onder water, dan plopt ie er na een tijdje drie keer zo hard weer uit.

Het hebben en omgaan met kwetsbaarheid is voor iedereen anders!

Wat ik graag zou willen zien is dat iedereen zichzelf mag zijn. Ben je sterk in moeilijke tijden, dan is dat prima. Ben je verdrietig, angstig of boos in moeilijke tijden, dan mag dat ook.

Het ergste wat je kunt doen is het wegstoppen van emoties in tijden waar het al niet zo lekker met je gaat.

We verschillen in het laten zien van kwetsbaarheid

Hoe je opgroeit, en hoe je gevoed wordt in jouw conditionering is wat bepaalt hoe kwetsbaar je wordt. Mag je huilen als je valt, mag je eigenlijk al jouw emoties laten zien als je nog een klein kind bent?

De meeste ouders hebben de neiging om te troosten in de zin van ‘oh, kom maar, je hoeft niet te huilen’ of ‘niet boos worden, ik geef je wel wat je wilt’ en dat doet al iets met jouw latere weerstand tegen je kwetsbaar voelen en het laten zien van kwetsbaarheid.

Nu generaliseer ik, maar bij mannen is het tonen van kwetsbaarheid het meest ‘not done.’ Mannen huilen niet, mannen laten niet zien dat ze ‘geraakt zijn door emoties’. Wat zou ik graag zien dat mannen dat wel deden, al is het maar met de mensen die het dichtst om hen heen staan. Ook mannen onderling kunnen elkaar zo versterken door ook kwetsbaarheid te delen, dat je er ALTIJD sterker uit komt.

Dit geldt overigens ook voor vrouwen. Vrouwen delen onderling al iets meer dan mannen, maar ook vrouwen versterken elkaar onderling; ‘vrouwenpower’ noemen we dat. Als vrouw zoek je misschien troost bij een man, maar kracht vind je bij een andere vrouw!

Herken je jezelf in wat ik schrijf, maar blijf je het moeilijk vinden om in de spiegel naar jouw eigen kwetsbaarheid te kijken. Of denk je misschien dat jij er helemaal geen last van hebt, dan is het misschien wel verstandig om eens samen met een coach naar jouw invulling van dit deel van jouw leven te kijken. Het kan jou helpen om bewustzijn te creëren over hoe jij met emoties omgaat.

Preventief coachen is eigenlijk nog beter, dan dat je wacht tot je vastloopt. Vastgezette emoties leveren veel stress op, en te veel stress is voor zowel mannen als vrouwen niet gezond.

Ik wil graag samen met jou kijken naar hoe jij omgaat met kwetsbaarheid. Neem gerust contact op voor een gratis intakegesprek op 06 21274652.

Warme groet,

Balans Coach Amersfoort

Gitty