Als je al heel lang met iemand samen bent, of als je al heel lang bij dezelfde werkgever werkt hoe verweven word je dan met elkaar.

Ieder mens is uniek! Ook ieder mens ontwikkelt zich op een eigen manier. De een voert zijn/haar werk al jaren op dezelfde manier uit en vindt het prima zoals dit gaat. Een opleiding is niet nodig, en nog een carrièremove maken is niet de wens.

De ander is begonnen aan de ‘onderkant’ van haar/zijn opleiding en wil heel graag nog een carrière maken en zich verder ontwikkelen.

In een relatie is dat eigenlijk niet anders. De een is aan het werk en vindt het prima zoals de taakverdeling daar en thuis verloopt. De ander gaat zich op persoonlijk vlak of in zijn/haar carrière verder ontwikkelen en wil steeds meer leren en groeien; waardoor ook de taken thuis wel eens veranderen.

Dit hoeft allemaal geen problemen op te leveren, als je je daar beiden maar bewust van bent. Het is grote noodzaak dat beiden; de ‘status quo’ en diegene die zich aan het ontwikkelen is, een platform houden waar de verhalen, gevoelens en ervaringen gedeeld kunnen worden. De een heeft misschien wel een grotere behoefte aan gevoel en ervaringen delen dan de ander.

Als het om een ontwikkeling op het werk gaat, dan zijn daar jouw collega’s waar je deze mee kunt delen. Dat is vaak nog eens dubbel fijn, omdat zij precies weten waar je het over hebt als je over het werk praat. Er is dus altijd (h)erkenning en dat voelt goed.

Als het om persoonlijke ontwikkeling gaat, zaken waardoor je ook anders naar de wereld gaat kijken dan bijvoorbeeld jouw partner, dan wordt het soms wat ingewikkelder.

Je krijgt zelf een hele andere blik op wat er ook thuis gebeurt en in de relatie.

Spreek je jouw gevoelens daarover uit, dan is dat vaak vanuit verwijten of een boosheid, of vanuit verdriet omdat je je niet gehoord of begrepen voelt. En voor diegene die niet zo op het vlak van ontwikkelen of veranderen zit, is het ook niet makkelijk om het van een ander wel te volgen.

Gevoelens uitspreken is het meest lastige wat er bestaat. Hoe kan dat toch?

Vaak is het uitspreken van wat je vindt, denkt of voelt best lastig omdat je de ander niet wilt kwetsen. Dan is jouw intentie dus wel goed, alleen groeit zo wel de frustratie, boosheid en de stress alleen maar bij jezelf omdat je je niet uitspreekt.

Een groot aantal gezondheidsissues heeft te maken met het niet uitspreken over hoe je je voelt ten opzichte van een ander! Dit is op het werk zo, maar ook in privé situaties.

Als je nou eens iemand had waartegen je in ieder geval jouw gevoel wel uit kunt spreken? Hoe fijn zou het zijn om je gevoel te delen, zonder dat je iemand daarmee kwetst?

Een goede coach is iemand die voornamelijk luistert. Luistert naar wat jij te vertellen hebt, zonder daar een oordeel over uit te spreken.

Wil jij nu ook eens jouw werk- of privé verhaal kwijt, en misschien zelfs wel uitvinden waarom jij ineens zo anders in het leven staat als een aantal jaren geleden, dan mag je mij altijd bellen voor een gratis intakegesprek. Wie weet kunnen we daarna zelfs samen verder kijken of we een oplossing kunnen vinden, zodat jij je vanaf die dag ook uit kunt spreken naar jouw partner en collega’s en je daar ook goed bij voelt.

Tip: Wil je je specifiek in jouw werk leren uitspreken over stress/werkdruk/issues tegenover jouw leidinggevende en collega’s, dan zijn er verschillende manieren om een professioneel coachtraject te starten en dit vergoedt te krijgen via de werkgever. Informeer er eens over bij jouw HR!

Warme groet,

Balans Coach Amersfoort

Gitty