Heb je ook wel eens dat ‘jachtige gevoel’ dat je iets heel graag wilt of door wilt met een project, en dat je het gevoel hebt dat je stilstaat? Het vreet energie.

Soms heb je je doel wel helder voor ogen, ben je ook volledig bereid om alles te doen en te geven wat ervoor nodig is om dit doel te bereiken, maar…

Je bent op een punt belandt waar je een verwachting hebt die niet uitkomt. Teleurstelling!

Ik word er ongeduldig van als een verwachting niet uitkomt. Doordat ik ongeduldig word, ben ik ook sneller boos. Boos op een ander omdat in mijn gedachten zij mij teleurstellen.

Ik weet beter!

Jij bent zelf diegene die jouw verwachtingen managet. Jij kunt dus deze verwachtingen ook uit laten komen, of vertragen. Loopt iets niet zoals jij het verwacht, dan stel je dus alleen jezelf teleur.

Wat een verwarrende boodschap!

Hoe zitten we dan in elkaar?

Eerst het verschil tussen een gevoel en een emotie. Een gevoel is iets waar je weinig tot geen controle over hebt. Je voelt iets aankomen, je voelt vlinders in je buik, je voelt dat een contact niet lekker loopt…

Een emotie is het resultaat van een gedachte. Er zijn 5 basisemoties; de vijf B’s.

Bang, boos, blij, bedroefd en beschaamd.

Als je veel aandacht besteedt aan de gedachte die bij jou een emotie veroorzaakt dan wordt deze alleen maar groter. Je bent eigenlijk in gesprek met jouw eigen gedachte en veroorzaakt de aanname dat dit de werkelijkheid is.

Even terug naar mijn ‘jachtige gevoel.’

Mijn gedachte is in dit geval, dat ik mijn voorbereidingen voor mijn project goed heb afgehandeld. Nu wil ik resultaten zien. Ik besteed veel aandacht aan dit project.

Als de resultaten wat langer uitblijven dan ik in gedachte heb, dan word ik dus ongeduldig. Als ik ongeduldig ben, dan ben ik ook sneller boos.

Hoe lossen we dit op?

Wat als ik nu de tegenhanger van ‘ongeduldig’ de ruimte en aandacht in mijn hoofd geef?

Er is altijd een tegenhanger van een gedachte. Als ik nu eens gewoon ‘vertrouwen’ heb dat de resultaten van mijn voorbereidingen wel goedkomen. Misschien op een later moment dan ik in eerste instantie had bedacht, maar…

Onze gedachten, ons brein, heeft de controle over onze emoties. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Je krijgt ook vanuit jouw opvoeding, geloof, cultuur en tradities waar- en onwaarheden mee, maar als volwassene kun je ook jouw eigen keuzes maken. Je kunt jouw leven veranderen, door anders te gaan denken. Wat een macht hebben onze gedachten toch!

Dan kun je dus ook maar beter op de hoogte zijn van waar jouw (beperkende) gedachten vandaan komen. En daarbij vooral of ze jou nu nog dienen, of dat ze je te vaak teleurstellen. Misschien veranderen ze in energievretende emoties waar je eigenlijk beter zonder kunt.

Jouw gedachten kunnen je letterlijk ziek maken!

Om achter jouw manier van denken te komen en daarmee jouw emoties te begrijpen, is het verstandig om een coach in de arm te nemen. Een coach kan jou een spiegel voorhouden over hoe je nu denkt en ook helpen om jou weer jouw vrije keuzes te laten maken.

Emoties horen bij het leven, maar het is fijn als ze wel in balans zijn!

Maak een vrijblijvende afspraak voor een intakegesprek, dan kunnen we samen kijken hoe jij jouw balans weer terug kunt vinden.

Groet,
Balans Coach Amersfoort

Gitty