maar misschien wat te druk!

 

Heb je dat gevoel ook wel eens? Dat gevoel van eigenlijk gewoon goed in je vel zitten, maar toch weten dat er iets mist of niet helemaal klopt?

Je bent wel gelukkig, maar…
Wil je jouw werk eigenlijk nog wel blijven doen tot aan jouw pensioen? Is er misschien iets wat niet helemaal lekker loopt in de relatie maar is het geen onderwerp dat je zomaar even tijdens het eten bespreekt? Mis je nog iets wat wel bij jouw persoonlijkheid hoort; misschien wilde je nog altijd motor leren rijden, of wil je nog eens uit een vliegtuig springen, maar heb je jouw rol als partner en vader/moeder eerst serieus genomen en deze wensen weggestopt? Zou je wel iets meer hulp willen in het runnen van jullie huishouden?

Ik noem het voorbeeld van motorrijden omdat ik zelf altijd graag wilde motorrijden, maar op mijn 18e verjaardag moest kiezen van mijn ouders tussen de auto of de motor. Ik heb toen om praktische redenen voor een auto rijbewijs gekozen. Toen ik bijna 40 jaar was (noem het midlife crisis voor vrouwen 🙂 ) ben ik alsnog mijn motorrijbewijs gaan halen. Op mijn werk hadden we een aantal mensen (mannen) die motorritjes organiseerden en ik heb nog zeker 8 jaar enorm genoten van het motorrijden. Het hoorde bij mij.

Als je je persoonlijke waarden en/of dromen te lang wegstopt omdat je jouw energie aan anderen geeft, dan breekt dat een keer op. Het is niet fout om een goede ouder te zijn en minder risico’s te nemen, omdat je je kinderen ook graag groot ziet worden, maar je doet jezelf vaker tekort dan je denkt. Ik denk dat het ook komt omdat we een patroon volgen van hoe het hoort. Je hoort verantwoordelijk te zijn in je gedrag als je een gezin hebt. Je hoort je werk goed te doen voor jouw werkgever, want daar word je tenslotte voor betaald. Je hoort in je sociale leven je contacten te onderhouden, want anders verlies je je vrienden. Er ‘hoort’ best een heleboel volgens de sociale norm.

Wanneer gaat het fout?
Er zijn eigenlijk maar 17 uren in een dag waar je bezig kunt zijn, omdat 7 uur slaap gezond is en we dat echt allemaal nodig hebben.

Bij een (jong) gezin start echter de dag met een ontbijt en (als er niemand ziek is) het brengen van de kinderen naar school. Als je de uren bij elkaar telt van aankleden, douchen, eten en de rit naar school ben je waarschijnlijk al bijna 1,5 uur kwijt. Dan werk je misschien 8 uur bij een werkgever en doe je een boodschapje op de weg naar huis. Met reistijd erbij weer 9,5 uren verstreken.
Je komt thuis met de kinderen (opgehaald bij de BSO of oppas) en gaat, na wat aandacht voor de dag van de kinderen, aan het koken. Na het eten zijn er inmiddels weer 2 uur verstreken. Tijd voor het bad of de douche van de kids en ze mogen na een verhaaltje gaan slapen. Voordat je zelf klaar bent met de afwas/speelgoed opruimen en nog een wasje in de machine is er weer bijna 1,5 uur verstreken. Tel dit bij elkaar op en we hebben 14,5 uren aan anderen besteed.

Dan zou je eigenlijk nog willen sporten, met een vriend(in) kunnen afspreken, wat telefoontjes kunnen doen en misschien wel een favoriet tv programma willen zien. Daar heb je 2,5 uur voor.

Ik herhaal de vraag ‘wanneer gaat het fout?’ Wanneer zegt jouw lichaam ‘stop!’ Ik wil eigenlijk ook rust, niets doen, bijkomen en ontstressen.

Dat heeft mij het volgende doen besluiten, waarom zou je niet op meerdere momenten in je leven even een ‘overdenk moment’ inlassen?! Door levenservaring en persoonlijke ontwikkeling veranderen we allemaal van binnen. Vaak komt er meer rust in het leven zelf, ga je je leven meer betekenisvol inrichten, naarmate je ouder wordt.

Wacht er alleen niet te lang mee, want ook jij kunt ‘opbranden’ en met een burn-out thuis komen zitten. Net als 1,3 miljoen mensen in Nederland (1 op de 6 werknemers). Op zo’n levens overdenkend moment is het fijn om een coach in de arm te nemen.

Mijn specialisatie is preventief coachen voordat je omvalt door werkdruk en stress en ik ben er voor mensen die ziek zijn en/of een beperking hebben.

Bel me voor een gratis intakegesprek en we kunnen kijken of ik je weer op jouw weg kan helpen in jouw eigenlijk best al gelukkige leven!

Balans Coach Amersfoort
Gitty U’Ren